ÚJBUDAI SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUM
...ahol jó lenni... :)
Munkaközösségek  Magyar-Média
Kelemen Krisztina

Munkaközösség-vezető (magyar)
A 9.b osztályfőnöke

magyar nyelv és irodalom
Balogh Dávid

történelem, magyar nyelv és irodalom
Dobó Márta

magyar nyelv és irodalom, történelem
Ferencz-Balázs Nikolett

A 9.ny osztályfőnöke

magyar nyelv és irodalom
Héger Ágnes

magyar, német
Kiss Tamás

média, történelem
Szabó Veronika

angol, média
Váradi Tünde

könyvtáros
:: OKTV döntőseink
2024-02-20

5 tanulónk jutott az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőjébe:

Francia nyelv:

 • Blága Miró 12.a

Mozgóképkultúra és médiaismeret:

 • Fehér Vivien 11.b
 • Hancz Bernát 11.b
 • Kroó Boglár 11.b
 • Vaszkó Kristóf 11.b

Gratulálunk!

Ránky Zsófia elnyerte a 2024-es év diák írója címet. Írásai az Irodalmi Rádió antológiáiban jelentek meg. A Sütis szülinap című novellájával a 15-19 évesek próza kategóriájában 1. díjat nyert, az Egy szál rózsa című novellájával pedig különdíjat kapott.

Április 26-27-én a 11.-es magyar faktosok Egerben jártak irodalmi túrán és egyetembejáráson. Idegenvezetőnk tavaly végzett, jelenleg az Eszterházy Egyetemen tanuló széchenyisek voltak.

Idén iskolatörténeti sikert értek el diákjaink mozgóképkultúra és médiaismeretből az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen. A legjobb 20 versenyző közé 4 diákunk kvalifikálta magát pályamunkáival: Fehér Vivien, Hancz Bernát, Kroó Boglár és Vaszkó Kristóf. A döntő írásbeli fordulóját követően Bernát néhány pont híján nem folytathatta a versenyt, de Vivien, Boglár és Kristóf a legjobb 10 versenyzőt összemérő szóbeli fordulóba is továbbjutott, és kiemelkedő eredményt értek el.

Versenyeredményeik:

 • 7. helyezett: Fehér Vivien (11. B)
 • 4. helyezett: Vaszkó Kristóf (11. B)
 • 1. helyezett: Kroó Boglár (11. B)

Tehát Kroó Boglár megnyerte mozgóképkultúra és médiaismeretből az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt!!! Szívből gratulálunk Nektek! Nagyon büszkék vagyunk Rátok!

Felkészítő tanáruk: Kiss Tamás

Strohmayer Hanna, Pribék Emma és Váczy Laura 12. évfolyamos magyar fakultációs tanulóink a Lázár Ervin XIV. Országos Anyanyelvi Csapatverseny Szekszárdon megrendezett döntőjének ezüstérmesei lettek.

Felkészítő tanáraik: Kelemen Krisztina tanárnő és Szabó Veronika tanárnő.

Gratulálunk!

Február 20-án a 9.a osztály a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban egy könyvtárismereti foglalkozáson vett részt, ahol a csodálatos eklektikus épület történetén kívül a könyvtári katalógusrendszerrel is megismerkedhettek.

:: Újabb siker nyelvészetből
2024-02-13

A Lázár Ervin országos anyanyelvi csapatverseny döntőjébe jutott a 12. évfolyamos, magyar faktos csapat, ráadásul az 1. helyen. A csapat tagjai: Pribék Emma, Strohmayer Hanna és Váczy Laura. Felkészítő tanáruk: Kelemen Krisztina tanárnő

Gratulálunk!

A Szép magyar beszéd verseny iskolai fordulójának első három helyezettje (balról): Molnár Zalán 10. b, harmadik helyezett, tanára: Balogh Dávid. Forró Bende NYEK, első helyezett, tanára Ferencz-Balázs Nikolett. Ackermann Mátyás 9. b, második helyezett, tanára Kelemen Krisztina.

Gratulálunk diákjaink színvonalas teljesítményéhez!

Az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár országos novellaíró pályázatot hirdetett Improvizáció fotókra címmel. Kun Zsófia 10.a osztályos tanuló Az erdő büntetése c. novellájával harmadik helyezést ért el. (Tanára: Dobó Márta)

Gratulálunk!

2023-12-16

Még kapható a könyvesboltokban a 2022 legjobb horrornovellái kötet, melyben Szita Zalán (10. a) Bolondok háza c. novelláját is olvashatjátok. Már kapható a Budapest Történeti Múzeumban A műtárgyak titkos élete kötet Kun Zsófia (10. a) novellájával, melynek címe: Sötétségben a másik világ.

2023-12-07

December 7-én csütörtökön újabb vendégelőadó érkezett iskolánkba, aki az emelt magyaros csoportokkal ismertette az Arcanum Tudománytár használatát.

Előadó: Biszak Kincső, szervező: Váradi Tünde könyvtáros

2023-12-01

A #hashtag 2023 legjobb ifjú novellistái kötetben megjelentek a 9.a osztályos Deli Zsófia, Ránky Zsófia és Szász Boglárka novellái. Az antológia már kapható!

Gratulálunk ifjú novellistáinknak! (Tanáruk: Dobó Márta)

Torma Balázs a költő egy alig ismert versét szavalja el a Petőfi-emlékév kapcsán. A 11.C osztályos tanulót Dobó Márta tanárnő készítette fel.

Iskolánkba újabb szakember érkezett - Katona Csaba, történész, egyetemi oktató, aki Színészek, szerkesztők, szerelmek: Petőfi kapcsolatrendszere címmel tartott előadást az érdeklődőknek.

2023-05-05

Május 5-én a 9.B és a 10.B média tagozatos tanulói ellátogattak Bűvösvölgybe, ahol négy, különböző típusú programon vehettek részt. Volt autós forgatás, ahol megtapasztalhatták, hogyan lehet zöld háttér segítségével jelenetet forgatni; rádiófelvétel, ahol saját rádióműsort vehettek fel; híradó- vagy reklámforgatás. A negyedik foglalkozás egy kicsit másabb volt: az internettel kapcsolatos jogokról szólt.

2023-04-28

A 11. évfolyamos és a leendő magyar faktosok csapatépítő programon vettek részt az Eiffel Műhelyházban, ahol Donizetti A csengő című vígoperáját nézték meg.

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma által hirdetett ,"A műtárgyak titkos élete" c. országos pályázaton 2. helyezést ért el Kun Zsófia 9.A osztályos tanuló. Zsófi írása kötetben fog megjelenni. Tanára: Dobó Márta.

Gratulálunk a szép eredményhez!

2023-04-25

Március közepén a 11. A megnézte a Kartonpapa című előadást a Szkéné Színházban. Április 14-én pedig - a Szkéné munkatársainak köszönhetően - a színpad mögé is betekintést nyert az osztály. Így az abszolút kortárs - nagyon szórakoztató és legalább annyira elgondolkodtató - darab után a Szkénéről is sokat megtudhattak a diákok. Pl. a történetéről, a korábbi és aktuális fő alkotóiról, 1-1 alkotás kiválasztásának szempontjairól, a színpadtechnikáról, a színpadépítésről, a próbákról… Részletesebb beszámoló pedig az érettségin lesz hallható... :)

:: Lázár Ervin Anyanyelvi Csapatverseny
2023-03-05

Iskolánk 11. évfolyamos magyar faktosai: Dénes Borbála, Pribék Emma és Váczy Laura a 8. helyen kerültek be a Lázár Ervin Anyanyelvi Csapatverseny Szekszárdon megrendezett országos döntőjébe, ahol további két helyet javítva a 6. helyen végeztek.
Gratulálunk a kiemelkedő teljesítményhez!

Felkészítő tanárok: Kelemen Krisztina, Kurucz Petra, Berky Eszter tanárjelölt

:: Média OKTV
2023-02-18

Mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyból idén két 11. évfolyamos diákunk indult az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen. Nagy-nagy öröm, hogy mindkettejük a döntőbe jutott, és a legjobb 9 tanuló között folytatja a megmérettetést. Borbola Patrícia (11. B) a 2. helyen, Wolf Lili (11. B) pedig az 5. helyen vág neki a március 8-i döntőnek. :)

Felkészítő tanáruk: Kiss Tamás tanár úr

Az iskolai Szép magyar beszéd verseny első öt helyezettje (balról): Molnár Zalán 9.b, Szagán Luca 11.b, Gellért Richárd 12.b, Pribék Emma 11.b, Lapis Péter 11.c.

A fővárosi fordulón Gellért Richárd (középen) képviseli iskolánkat.

2023-01-23

200 éve született Kölcsey Ferenctől a Himnusz. Gimnáziumunk diákjai Dobó Márta tanárnő vezetésével emlékeztek meg a jeles évfordulóról.

A 11. évfolyamos magyar faktosok: Dénes Borbála, Pribék Emma, Váczy Laura bejutottak a Lázár Ervin Anyanyelvi Csapatverseny országos döntőjébe (300 pontból 283-at értek el). A feladatok közt volt szövegtárgykészítés, melyben Petőfi egy választott versét kellett feldolgozni, és nyelvtani-stilisztikai gyűjtőmunka, melyhez a Petőfi összest át kellett böngészni. A döntő február 24-én lesz Szekszárdon.

Szorítsatok nekünk! :)

Látogatás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. A 9.A osztály francia nyelvet tanuló csoportja a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat látogatta meg. A diákok a könyvtár működését és a palota történetét bemutató vezetésen vettek részt.

A 11.A osztály egy érzékenyítő foglalkozáson vett részt a Karinthy Könyvtárban. A program keretében 7 speciális problémával küzdő személlyel, Élő Könyvvel (pl. látássérült, hallássérült...) beszélgettek a gyerekek 3-4 fős csoportokban, tapasztalataikat pedig az osztályfőnöki órájukon dolgozták fel.

A gyerekeknek lehetőségük nyílt kérdéseket feltenni; azt fogalmazták meg, hogy inspirálónak tekintik a megismert emberek élethez való hozzáállását, és sok ismerettel is gazdagodtak.

2022-10-21

Újra színdarabbal emlékeztünk meg az 1956-os eseményekről. A Kelemen Krisztina és Vereckei Gyöngyvér tanárnő rendezésében készült előadás személyességével, fiatalosságával és aktualitásával hívta fel magára a figyelmet.

2022-10-18

A 12.B osztály Ady Endre egykori otthonát látogatta meg a Veress Pálné utcában.

A programot szervezte: Dobó Márta tanárnő

2022-10-05

A 11. évfolyamos magyar faktosok 10. 05-én délután a Petőfi-emlékévhez kapcsolódva irodalmi sétán vettek részt a Petőfi Irodalmi Múzeum tárlatvezetőjével.

2022. október 3-án a 9.b osztály rajz tagozatos diákjai író-olvasó találkozón vettek részt a FSZEK Móricz Zsigmond Könyvtárban, ahol Gévai Csilla írónővel a bolygó jövőjéről beszélgettek, és olyan kérdésekre keresték a  válaszokat, hogy mi az a mikroműanyag, mi a klímaszorongás, és hogy egyáltalán mi köze van mindennek a (gyermek)irodalomhoz.

2022-09-12

Szita Zalán 9.A osztályos tanuló Bolondok háza c. írását beválogatták a Vérmesék-2022 legjobb horror novelláit tartalmazó kötetbe.
Magyartanár: Dobó Márta

Gratulálunk!

2022-06-03

Az Eszterházy-versenyen elért előkelő helyezésért az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem meghívta Kelemen Krisztina tanárnőt és magyar faktos diákjait egy Líceum-túrára és egy hangulatos ebédre.

Ajánljuk az egyetem magyar és média szakjait, bennünket meggyőzött! :)

A leendő magyar faktosok Kelemen tanárnő szervezésében és Váradi Tünde könyvtáros tanárnő kíséretében csapatépítő programon vettek részt a Fővárosi Levéltárban. Nyomoztunk, családfát kutattunk, egy házassági anyakönyvi kivonatból pedig megtudtuk, hogy Eötvös esküvői tanúja Deák Ferenc volt! :)

:: Kortárs verselő
2022-04-12

Iskolánk is indult a Budapesti Művelődési Központ által meghirdetett versmondó versenyen 2022. április 12-én. A Kortárs verselőn diákjaink igazán színvonalas teljesítményt nyújtottak. II. helyezést ért el Hancz Bernát Ábel 9. b osztályos tanulónk, valamint különdíjas lett Németh Csillag 10. b osztályos tanulónk. Molnár Szabó Csaba (9. b) és Szerémi Anna (9. b) szintén vállalták a megmérettetést.

Gratulálunk minden résztvevőnek! És köszönjük a szervezést, felkészítést könyvtárosunknak, Váradi Tündének!

2022-04-07

Kroó Boglár (9. B) az Országos Középiskolai Fotókiállítás Amatőr kategóriájában 2. helyezést ért el Esti fény című fényképével.

Szívből gratulálunk!

2022-03-31

2022 januárja óta izgultunk diákjainkért az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyból. Most már a döntő második fordulójának is tudjuk az eredményét: Lévay Dániel (11. A) nagyszerű vitákat folytatva és a gyakorlati feladatot is kreatívan megoldva az 5. helyen fejezte be a versenyt. :) A tehetséges, rendkívüli vizuális látásmóddal megáldott tanulónknak szívből gratulálunk!

Felkészítő tanára: Kiss Tamás tanár úr

:: Tananyag
2022-03-09

Segédanyag a kisérettségire: irodalmi fogalomtár.

11. évfolyamos magyar faktos csoportunk három tagja február 26-án az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem által szervezett országos irodalmi verseny döntőjén vett részt. 66 csapatból az 5. helyen jutottak a döntőbe, ahol egyedüli budapesti csapatként sokáig holtversenyben küzdöttek a 3. helyért. A négy órán át tartó, szóbeli, online versenyen végül a 4. helyet hozták el egyetlen ponttal (!) lecsúszva a dobogóról.

2022-02-16

Február 16-án délután iskolánk 11. és 12. évfolyamos magyar faktos csapata közös programon vett részt az óbudai Kassák Múzeumban az irodalom - média - képzőművészet háromságának jegyében.

A programot Kelemen Krisztina tanárnő szervezte.

:: Média OKTV
2022-02-15

Mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyból idén három diák mérette meg magát az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen. A 11.A osztályos tanulóknak egy filmetűd vagy egy dokumentumfilm elkészítésével, valamint egy, a Ruben Brandt, a gyűjtő című filmről szóló, elemző esszé megírásával kellett megbirkózniuk. Az akadályokat pedig olyannyira jól vették a diákok, hogy mindhárman bejutottak a döntőbe!!! Kásler Zalán a 7., Lévay Dániel az 5., Víg Míra pedig a 2. helyen. A felvételi többletpont tehát már garantált számukra!

Felkészítő tanáruk: Kiss Tamás tanár úr

Gratulálunk a kiváló eredményhez! Sok sikert kívánunk a döntőhöz!

A 10.c osztály 01.28-án a Madách Színházban a Jézus Krisztus Szupersztár című előadást tekintette meg Porhajas László osztályfőnök kíséretében.

A tavaszi flashmobunk. :)

2021-09-29

Szent Mihály napján a Hadak Útján...

A 12-es magyar faktos csoport szerdán délután Ady és Babits háborúellenes verseinek nyomában járt a Hadtörténeti Múzeum első világháborús kiállításán egy múzeumpedagógiai óra keretében.

A programot szervezte: Kelemen Krisztina tanárnő és Samu Tünde tanárjelölt

2021-09-28

A 11-es magyar faktos csoport rendhagyó órán vett részt hétfőn délután a Természettudományi Múzeumban, ahol Kelemen tanárnő vezetésével próbáltuk kideríteni, hogy az író hiteles képet fest-e a pliocén korról a Fekete gyémántok első fejezetében, vagy csak meglódult a fantáziája... Ha tudni akarod a választ, olvasd el azt a részt, és menj el te is a múzeumba! Mi már tudjuk. ;)

A DUE Médiahálózat – korábbi nevén a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete – a gimnáziumunk imázsfilmjét választotta AZ ÉV DIÁKVIDEÓJÁNAK! :)

Lévay Dániel, Kásler Zalán és Császár Olivér kisfilmje, az "elágazó ösvények kertje" ugyancsak vetítésre került a Magyar Mozgókép Fesztivál Mobilbalaton elnevezésű versenyén. Ráadásul a zsűri (Kerekes Vica, Lakos Nóra, Andrasev Nadja és Szabó Simon) egy díjjal is jutalmazta a 10. A-s fiúk alkotását. Szóbeli értékelés keretében pedig arra biztatták őket, hogy minél több filmfesztiválra nevezzék be kisfilmjüket! :)

2021-07-02

Víg Míra kisfilmje vetítésre került a Magyar Mozgókép Fesztivál Mobilbalaton elnevezésű videóversenyén egy igazi moziban! :) A 10.A-s diáklányt a zsűri (Kerekes Vica, Lakos Nóra, Andrasev Nadja, Szabó Simon) a zörejekből megteremtett hangkulissza kapcsán dicsérte meg.

:: A vers- és prózaíró pályázat eredménye
2021-04-23

A vers- és prózaíró pályázat eredménye:

 1. Nádházi Péter (12.B): Karantén hangulat
 2. Pogány Lola (11.B): Olívia
 3. Schwenk Benjamin (11.A): Sugár

Minden résztvevőnek gratulálunk!

2021-04-22

A 10.A osztály három diákja (Lévay Dani, Kásler Zalán és Császár Olivér) benevezett a Shoot4Earth nevű rövidfilmes pályázatra. A megmérettetés lényege, hogy 24 óra alatt kell a filmes stáboknak a környezettudatosság témájában egy kb. 1 perces kisfilmet leforgatni. Daniéknak ez a küldetés olyannyira jól sikerült, hogy rögtön elhozták a legjobb vágásért járó díjat a versenyen!

Ha szoktál verseket vagy prózát írni, indulj az iskolai Vers-és prózaíró pályázaton!

Hatalmas eredmény: Kárnyáczki László (12.B) I. helyezést ért el a 20/21-es tanév Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőjében mozgóképkultúra és médiaismeret tantrágyból.

További nagy siker, hogy Szabó Noémi (11.B) a 7. helyen zárt a döntőben ugyanebből a tárgyból.

Felkészítő tanár: Kiss Tamás tanár úr

:: Diáksáv
2021-02-14
:: Diáksáv!
2020-12-22

Megindult gimnáziumunk hivatalos iskolaújsága, a Diáksáv! Reméljük, hogy elnyeri a tetszéseteket! :)

https://diaksav.ujbudaiszechenyi.hu/

A Gárdai Dorottya (11. A), Kenese Luca (11. A), Molnár Szabin (11. C) és Verebélyi Viktória (11. B) összetételű csapat az előkelő, 4. helyen végzett a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen.

Kelemen Krisztina tanárnő készítette fel őket a versenyre.

Gratulálunk!

:: Országos különdíjas szerzőnk
2020-11-08

Suri Nikolett 12.C osztályos tanuló különdíjban részesült a Kéz a kézben című novellájával a SiópArt országos irodalmi pályázatán.

Gratulálunk!

Interjú a szerzővel

2020-11-01

Kelemen Krisztina tanárnő segítségével, és a 11. évfolyamos, magyar fakultációs diákok munkája révén elindult az Irodalmi Keringő nevezetű blog. A lapot Schwenk Benjámin szerkeszti. A diákok sok szeretettel várnak minden kedves olvasót a (többek között) színházlátogatásokkal és kortárs költőkkel foglalkozó oldalukra.

Jó olvasást kívánunk hozzá!

2020-10-14
:: 10 tanács
2020-09-30

10 tanács a hatékony tanuláshoz
Gyűjtötte és összeállította: Csibi Szidónia 9.a

Kárnyáczki László (11. B) különdíjas lett az 53. Országos Középiskolai Fotópályázaton, és két fényképét is kiállításra méltónak találták.

1. kép: Geometria
2. kép: Egyedül

Gratulálunk!

Kárnyáczki László (11.B) a Diákújságírók Egyesülete által szervezett Nagy Magyar Filmteszten 4. helyezést ért el.

Ez az eredmény azt jelzi, hogy Laci a kortárs magyar filmben és a magyar filmtörténetben is rendkívül otthonosan mozog. A verseny online fordulóját ugyanis mintegy 19.000 diák töltötte ki, ahonnan a legjobb 1000 játékos, az Akvárium klubban megrendezett középdöntőbe jutott. Az élő rendezvényen Laci előbb a top 12-be került be, hogy aztán a színpadi szakaszban a 4. helyre küzdje fel magát. :)

Gratulálunk!

Suri Nikolett 11.c osztályos tanuló Szívritmus zavar című novellájával különdíjat kapott. Az országos versenyt a SiópArt Egyesület szervezte.

Gratulálunk a Szerzőnek!

2020-01-29

Gárdos Máté (9.B) a 15. Országos Középiskolai Filmszemlére beadott rövidfilmje továbbjutott a legjobbak közé.

2019-11-17

Kárnyáczki László (11.B) HARMADIK helyezést ért el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Képítő Fotóköre által meghirdetett fotópályázaton, amelyre a szervezők Épített környezetünk-Kontraszt témakörben vártak pályaműveket.

A Zichy Szín-Műhely 2019. szeptember 30-án mutatta be gimnáziumunk tornatermében ADYnemADYde című darabját a költő halálának 100. évfordulója alkalmából. Az előadásban Farkas Franciska, az Aranyélet című sorozat sztárja is szerepelt. Vele beszélgettem a színműhely működéséről, Ady Endre megosztó személyiségéről, nem mellesleg a színésznő karrierjéről.

2019-11-05

A 9. évfolyam média tagozatosai a hazatérés témakörben kísérletezhettek kameramozgásokkal, beállításfajtákkal és hangulatokkal. A Gárdos Máté, Szunyogh Kamilla, Ágoston Erik és Bak Dániel összeállítású csoport alkotása türelmes, képekben gondolkozó rendezése, erős atmoszférája és a mindennapokat érintő, érettebb gondolatisága miatt érdemes a figyelemre. Vagy pusztán azért, mert ezek a fiatalok döbbenetesen jól tudnak hangulatokat megragadni.

Az irodalmi kommandó október 28-án bevette a visegrádi fellegvárat. A megszokott játékos magyar feladatok mellett rendhagyó módon történelmi kérdésekre is válaszolniuk kellett a kirándulóknak. Mátyás király, Janus Pannonius és Katona Bánk bánjának nyomában kellett járniuk. A felderítő munkát Vereczkei Gyöngyvér tanárnő, Kelemen Krisztina tanárnő és egy veterán kommandós, Gönczi Emese készítette elő.

2019-09-30

Iskolánk rendhagyó módon szeretett volna megemlékezni Ady Endre halálának 100. évfordulójáról, s ebben a Zichy Szín-Műhely volt a segítségére. A színtársulat szeptember 30-án mutatta be az ADYnemADYde című darabját gimnáziumunk tornatermében. A "Színház az iskolákba megy" programsorozat rendezvénye zajos sikert aratott. Arra pedig különösen büszkék vagyunk, hogy olyan színészeket fogadhattunk a gimnáziumban, mint Farkas Franciska, Szőlőskei Tímea és Tzafetás Roland.

A 11.B osztály néhány tanulója Kelemen tanárnővel Kőszegen járt. Beneveztek a "60 éves az Iskola a határon" című versenybe, ezért meglátogatták a mű születésének helyszínét.

Irodalmi elit kommandónk szerdán indult meghódítani a mesés Baja városát. Egy három órás buszút várt ránk, ahol a szokásos feladatokat kellett megoldanunk. Miután megérkeztünk, egyből el is mentünk várost nézni.

2019-04-11

Április 11-én, a költészet napján meghívott vendégünk Mile Zsigmond költő és zenész volt. Délelőtt rendhagyó irodalomórákon lehetett Vele találkozni. A 7. órában pedig - mivel az eredetileg elgondolt helyszín, a könyvtár kicsinek bizonyult :) -, vendégünk a Tükrös teremben mesélt, zenélt, verselt nekünk. Jó költőt, hiteles embert ismerhettünk meg személyében. A Vele való találkozásokban újraélhettük: szöveg és dallam édestestvérek!

Március 9-én az irodalomszerető lelkes ifjak Nagykőrösre látogattak Kelemen Krisztina tanárnő és Héger Ágnes tanárnő kíséretében, ahol egy frissítő, jó hangulatú séta után megtekintették az Arany János Múzeum interaktív kiállítását.

I. hely: Szűcs Panna


Még ma

Él az erdő, élek én is.
Énekelnék, hiába:
Taposnak a lombokon.
Méhek zsongnak körülöttem,
Fatörzsekben reng a régi
Dallam, korhadt oszlopok
Fekszenek egymást átkarolva,
Míg méz csorog a foltokon –
Gyanta csak az –
Takargatják arcukon.
Suta kezek. Torzulok.

II. hely: Berényi Lili

Emlék-rabság

Egy seb a kezemen.
Ez emlékeztet rád. Talán mert épp olyan beforratlan, mint amilyen hirtelen vége lett mindennek, mielőtt még felfoghattam volna.

III. hely: Varga Lili

Aznap éjjel, karácsonykor, fehér hó hullott alá az égből. Ezüstösen csillantak meg a pelyhek a holdfényben, és fehér paplannal terítették be az egész várost. A házak ereszeiről nyelvekként lógtak a jégcsapok. Egy fiatal fiú térdelt a hóban az egyik ilyen házikó oldalában. Arcát pirosra csípte a hideg, haja kócosan lógott csillogó barna szemeibe. Térdei előtt megviselt kalap hevert a hóban, jobb oldalán szeretett macskája szuszogott a téli hidegben.

A Kazinczyról elnevezett "Szép Magyar Beszéd" verseny iskolai fordulóján első helyezett Tarnóczy Zsóka (9.b), második helyezett Csay Felicián (12.b), harmadik helyezett Bakó Levente (9.ny) lett. Szervező: Dobó Márta tanárnő

Minden versenyzőnek gratulálunk!

:: "Szép magyar beszéd" verseny
2019-01-09

A Kazinczyról elnevezett "Szép Magyar Beszéd" verseny iskolai fordulója január 15-én kedden, a nyolcadik órában lesz. Szöveget és bővebb információt a magyartanárodtól, vagy Dobó Márta tanárnőtől, a verseny szervezőjétől kérhetsz!

:: Implom József helyesírási verseny
2018-12-19

Az Implom József helyesírási verseny iskolai fordulóját Rácz Gergő 12.B osztályos tanuló nyerte, így a fővárosi fordulón ő képviseli iskolánkat.

A 9.b médiásai egy kedves kis történettel jelentkeztek. Mesélés közben pedig különböző kameramozgásokat próbálgatnak, és a színvilággal is játszanak. A filmet Fülöp Mária Lilla, Helmle Patrícia, Sipos Csaba és a 9.c-ből operatőrnek leigazolt Hajas Levente készítette.

2018-11-14

Október 30-án iskolánk "irodalmi kommandósai" Kecskemét felé vették az irányt.

2018-10-19

Iskolánk 12.B osztályának tanulói okt. 19-én rendhagyó irodalomórán vettek részt a Veres Pálné utcai Ady Emlékmúzeumban. Kísérőtanár: Dobó Márta tanárnő.

2018-10-18
:: SZIGRádió
2018-10-17

A SZIGRádió online platformjának októberi anyaga már meghallgatható. Kelemen Krisztina tanárnő és a 10.B osztály tanulói (Korcsmáros Zsófi, Papp Gigi, Kárnyáczki László és Nádházi Péter) ezúttal a Keresés című thrillert ajánlják nekünk.

Jó szórakozást a műsorhoz! :)

https://soundcloud.com/…/mozivarazs-beszelgetes-a-kereses-c…

2018-10-06

Iskolánk irodalmi túrázói október 6-án Esztergomba látogattak, ahol megtekintették a Balassa Múzeumot, illetve a Babits Emlékházat. Családias hangulatban telt a nap, hiszen nemcsak iskolánk tanulói vettek részt a játékos kiránduláson, hanem öregdiákok, szülő, és kisgyermek is. Mindenki nagyon jól érezte magát, a szombaton megrendezésre kerülő Családi napnak tökéletes megalapozása volt a kirándulás.

A programot Kelemen Krisztina tanárnő szervezte.

2018-09-21

Módosítottuk az irodalmi túra időpontját!

+ új információk:

 • Helyszín: Esztergom, Balassa Bálint Múzeum és Babits Mihály Emlékház
 • Időpont: 2018.10.06.
 • Indulás: 09:15 Árpád híd autóbusz állomás
 • Gyülekező: 9:00!!!
 • Érkezés: 16:45 Árpád híd autóbusz állomás
 • Étkezés: Otthonról hozott étel-ital
 • Költségek: 2000 Ft (utazás, múzeumi belépő és tárlatvezetés) (emellett Párkányban jó cukrászdák vannak :))
2018-09-16

A 11.a osztály szeptember 12-én rendhagyó magyarórán vett részt, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumban jobban megismerhessék Petőfi Sándor életét.

A programot szervezte: Kelemen Krisztina tanárnő

2018-04-10

Kedves leendő 11-esek!

Ezúton is szeretnénk átadni a magyar fakultációs stafétát. Szeretnénk, ha tudnátok, hogy magyar faktosnak lenni milyen, mivel jár. Rengeteg kirándulással, versenyekkel, heti 7 óra magyarozással, mind mapek, kiselőadások készítésével. Egy idő után 0-24-ben is az irodalmon fogtok kattogni... De elmondhatjuk, hogy: MEGÉRI!

www.szig-magyar-fakt.blogspot.hu

2018-03-29

2018. március 28-29-én, iskolánk 12. osztályos magyar fakultációs csoportja, Kelemen Krisztina tanárnővel egy búcsúkiránduláson volt Egerben, ezzel lezárva a két éves közös munkájukat. Innentől kezdve mindenki teljes lendülettel készül a megmérettetésekre: az emelt érettségire, alkalmassági vizsgákra.

Sok sikert mindenkinek!

2018. március 24-én a 12-es magyar fakultációs csoport két tanári pályára készülő tagja Kelemen Krisztina tanárnő kíséretében részt vett a Károli Gáspár Református Egyetem által szervezett egész napos irodalmi konferencián. Az előadó irodalomtörténészek teljesen új szemszögekből világították meg a klasszikus és a modern szerzők életművét.

Nagyon jó élmény volt!

2018-03-18

Tizenegyedik osztályos diákjaink indultak a Petőfi Irodalmi Múzeum által meghirdetett "Alkotni Arany!" pályázaton. Egy Arany János balladából készült, nem létező mozgóképes adaptációhoz kellett a diákoknak előzetest készíteniük, s ezzel meghozniuk a kedvet az olvasáshoz. Bárczi Benő hátborzongató sztoriját választották, a Tetemre hívás című művet.

Új közönségszavazás (április 4-ig)

Szűcs Panni (12.c): Szívbillentyű

Pöffeszkedő ünnepélyesség lengte körbe a termet, mikor fellépett az emelvényre. Gyér taps, fojtó izgalom és a borvörös anyag hangja, ahogy a gúnyosan sziszegő huzat meglibbentette az áporodott függönyöket – utólag így írhatta volna le az estét, az Ő nagy pillanatát.

Berényi Lili (9.ny): Naplemente

Kérlek, ma maradj alkonyatig velem.

Ne érdekeljen az idő, a tér, az oxigén, hisz egymás leheletét szívjuk még.

Legyünk csak mi, legyen csak te és én.

Varga Lili (10.b): Invázió (1. fejezet, részlet)

2056. május 9. Szöul Nyugati bázis

A mai nap hat áldozatról szereztünk tudomást, négy biztosan meghalt, de kettő nyomtalanul eltűnt.


Ha az alkotás téged is szabaddá tesz, várjuk legszebb verseidet (maximum hármat) vagy legjobb prózai írásodat (maximum 5 oldal) az idei alkotópályázatra.

A művedre csak jeligét írjál! A jeligét és a nevedet, osztályodat írd le egy külön papírra, és tedd be egy borítékba!

Mindkettőt add le Mészáros Márta tanárnőnek február 28-ig!

2018-01-10

9. évfolyamosaink próbálgatják oroszlánkörmeiket a történetmesélés terén. Egy 30 éve halott férj, tragédia és humor... Hát jó, igazából gyermeki játékosság jellemzi az alábbi filmet. :)

Alkotók: Bereczky Szilvia, Csillag Brigitta, Naszály Botond, Szarvas Kristóf

Jó szórakozást! :)

2017-10-14

Iskolánk 12. évfolyamos magyar fakultációs csoportja 2017. szeptember 20-án Kelemen Krisztina tanárnővel részt vett egy játékos tárlatvezetésen a Bajor Gizi Szinháztörténeti Múzeumban. Miután szobáról szobára járva végigvettük egy színházi előadás elkészülésének egyes állomásait, csoportunknak egy rövid színdarabot is ki kellett találnia a múzeumban kiállított képek, tárgyak segítségével.

Remekül éreztük magunkat a múzeumlátogatáson!

2017-09-29

Iskolánk 12. évfolyamos magyar fakultációs csoportja 2017. szeptember 16-án részt vett a Színházak Éjszakáján. A programot a Momentán Társulat Impró Szinházában zártuk, ahol csoporttársunk, Mihály Roland is csatlakozott az egyik improvizáláshoz.

A 10.A osztály a 12.-es magyar faktosokkal, valamint a 11.C osztály áprilisban beavatódráma-foglalkozáson vettek részt az Örkény Színház Iram műhelyében, majd megnézték Moliere Tartuffe és Örkény István Tóték című darabját. Mindkettő „szuper” volt. :)

2017-05-01
:: Filmfesztivál
2017-04-17

Horváth Krisztián és Meinhardt Bence Tetőpont című kisfilmjét beválogatták a Ceglédi Filmfesztivál ifjúsági programjába. Mindez azt jelenti, hogy a két 9.B osztályos tanuló alkotását egy igazi moziban, nagyvásznon is le fogják vetíteni.

A vetítésre 2017. április 22-én 10:00-kor a ceglédi Uránia moziban kerül sor, a kisfilmjüket pedig a zsűri szóban külön is fogja értékelni. A kisfilm szereplői még: Baksa László (9.B) Veres Dániel (9.B) és Pusoma Patrik (9. Nyek).

Felkészítő tanáruk: Kiss Tamás tanár úr.

Gratulálunk nekik a sikeres pályázathoz, és szorítunk nekik a fesztiválszerepléshez! :)

Iskolánk 11. osztályos magyar fakultációs csoportja a közelmúltban indult egy Arany Jánossal kapcsolatos könyvtárvetélkedőn, amit a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szervezett. Sikeresen, a 4. helyen bejutottak a döntőbe, ahol 5 diák (Szűcs Panna, Szerencsés Rebeka, Varga Viktória, Mihály Roland és Franer Emese) képviselte iskolánkat.

Rendhagyó irodalom órán járt a 11.B osztály a Petőfi Irodalmi Múzeumban február 15-én. Az állandó kiállításon Petőfi Sándor: Az apostol c. művét dolgozták fel.

Tanáruk: Dobó Márta

Iskolánk 11. évfolyamos magyar fakultációs csoportjának diákjai Kelemen Krisztina tanárnő felkészítésével a döntőbe jutottak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár által meghirdetett ARANY-kori feltölt(őd)ések nevű versenyen.

A Kazinczyról elnevezett "Szép Magyar Beszéd" verseny iskolai fordulójának első helyezettje: Tarjáni Nikolett. A fővárosi fordulón ő fogja iskolánkat képviselni. A megosztott második helyezést Szigeti Bence és Szabados Endre kapta. Mindhárman a 10.A osztály tanulói.

Felkészítő tanáruk: Mészáros Márta tanárnő.
A versenyt szervezte: Dobó Márta tanárnő.

:: Színház
2017-03-02

Iskolánk 11. évfolyamos magyar fakultációs csoportja 2017. március 2-án részt vett az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából tartott Arany 200 – A walesi bárdok című előadáson az Erkel Színházban.

Az előadás első felében hat különböző feldolgozásban láthattuk és halhattuk A walesi bárdokat, melyek között volt szavalat, pantomim és ének. Az előadás második felében kantáta formájában hallhattuk A walesi bárdokat (Magyarországon először adták elő a brit Sir Karl Jenkins remekművét). Az est csúcspontja egy átadási ceremónia volt: Montgomery polgármestere beszédet mondott, és Arany Jánost Montgomery díszpolgárává avatta. Az erről szóló oklevelet is láthattuk, melyet a Petőfi Irodalmi Múzeumban fognak elhelyezni. Magyarország pedig egy a költőről készült bronz domborművet ajándékozott Montgomery városának. Ezek nagyon megható pillanatok voltak.

Megtiszteltetésnek éreztük, hogy részeseivé válhattunk ennek a különleges eseménynek. Magyar faktosként pedig életre szóló élmény volt.

Franer Emese 11.c

Szikszai Cintia (12.B): Régi barát

A rövid elbeszélés a gótikus regények misztikumát ötvözi a halál, a meghalás örök filozófiai kérdéseivel. A csattanóban fény derül a nagy titokra – de! nem az olvasó számára.

Sztrkács Rita (12.A): Elfelejtett dátum 1.0 – az igazi kezdet /részlet/

Értékelés:
A novella megdöbbentően mai mind látásmódját, mind életérzését tekintve. Egy egyszerű szituáció telítődik meglepő tartalommal, a váratlan nyelvi fordulatok és az egyéni stílus humorral ábrázolja a tinédzserkor ellentmondásokban gazdag érzésvilágát.. (…)

Trapp Teodóra (12.a): Az élet…

Értékelés:
Egy rövid dal is mondhat sokat. Trapp Teodóra verse a világot ellentétekben láttatja, az élet játékosságát, körforgását a könnyed ritmus és a rímtechnika is kifejezi.

:: Alkotópályázat 2017.
2017-01-17

Az idén is várjuk maximum három versedet vagy 3 oldalas prózai írásodat az iskolai Alkotópályázatra.

Leadási határidő: 2017. február 24. (Mészáros Márta tanárnőnek)

A művedre írj rá egy jeligét, valamint a jeligét a neveddel és osztályoddal azonosítva tedd egy borítékba, úgy add le!

:: Szép Magyar Beszéd verseny
2017-01-17

A Kazinczyról elnevezett "Szép Magyar Beszéd" verseny iskolai fordulóját 2017. február 1-jén szerdán, a 310-es teremben tarjuk. A verseny 14:00-kor kezdődik. Pontos megjelenést kérünk!

Magyar Munkaközösség

2016-11-25

Iskolánk 11. évfolyamos magyar fakultációs csoportja Kelemen Krisztina tanárnővel egy egész hétvégés tanulmányi kirándulásra utazott Kőszegre.

Gimnáziumunk 11. évfolyamos magyar fakultációs csoportja, 2016. október 22-én ellátogatott Balatonfüredre, a Jókai Mór Emlékházba, vagy ismertebb nevén a Jókai Villába.

A 10.A osztály tagjai Széchenyi Istvánról szóló műsorukkal májusban részt vettek az Óbudai Egyetemen tartott Országos Széchenyi Konferencián, majd szeptemberben újra felkérték őket, hogy adják elő a műsorukat a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület Széchenyiről szóló emlékülésén. Tarjáni Nikolett, Tóthi Tamara, Szigetvári Bence és Takács Zsolt mindkét helyen vastapsot kapott a történészekből álló hallgatóságtól.

Gratulálunk!

Szeptember 28-án a magyar fakultációs csoport meglátogatta a Petőfi Irodalmi Múzeumot. Diákjaink egy interaktív tárlatot tekinthettek meg Petőfi Sándor életéről. Legtöbbjük szerint a tárlat legizgalmasabb része egy Petőfi társalgását megjelenítő hologram volt.

Reméljük, még sok hasonló tanulmányi kirándulásban lehet részük diákjainknak.

A programot Kelemen Krisztina tanárnő szervezte.

Egy média tagozattal is rendelkező gimnáziumban nem is kezdődhetne másképp a GÓLYAHÉT, mint egy jó, Diákönkormányzat szervezte, közös mozizással. :)

:: Éves munkaterv
2016-09-01

A Magyar-Média munkaközösség éves munkaterve:

mterv1617.pdf

2016-05-01

Kedves Szülők és Diákok!

Egy mai Parainesis: Önökről Önöknek, Rólatok Nektek szól.


Sztrkács Rita (11.a):

Parainesis jövőbeli önmagamnak

2016-05-01

Amikor irodalom órán elérkeztünk Puskin – Anyegin című művéhez, Kelemen Krisztina tanárnő felajánlotta, hogy ezúttal nem muszáj megmaradnunk a szokásos feldolgozásmódnál, próbáljunk ki valami újat. Felírt a táblára az Anyeginen kívül még három másik művet (Lermontov – A Démon; Victor Hugo – A párizsi Notre-Dame és A nyomorultak).

Táska, ami lábon jár,
Hát, ami már sosem fáj! :)
Figyelem! Most akciós a lábon járó táska! :)

2016-04-01

Nemcsak a Friss Hús filmfesztivál, hanem az Újbudai Széchenyi István Gimnázium 10. B osztálya is megtartotta pitch fórumát. Az egyik nyertes szkriptből az a Szilágyi Olivér készített kisfilmet, aki már kilencedikesként is a horror műfajával kísérletezett. A rendező ezúttal az erőteljes hangkulisszával próbál meg félelmetes atmoszférát teremteni. Gatyákat felkötni! :)

A kisfilmben közreműködött: Szilágyi Olivér, Törzsök Fanni, Szemlics Vanessza, Zlinszky Gábor.

A 10.B osztály médiásainak ironikus reklám remake-jéből kiderül...

A gimnázium mozgóképkultúra és médiaismeret szakán a tizedik évfolyamos diákok behatóan foglalkoznak a reklámok természetével, és a bennük felbukkanó sztereotípiákkal.

Zenét minékünk, muzsikát!
Legyen a vers egy meg nem álló
lélek, mindig új vágyba szálló,
mely új egekbe ugrik át.

Egy jó kaland legyen dalom,
hajnalban, az ideges szélben
mentákra üljön észrevétlen...

2016-01-23

"Hamarabb kopik el a tábla, ez minden kréta álma."

10. B osztályosaink ábrándos reklámfilmje a törhetetlen, soha el nem kopó krétáról! :)

A projektben részt vettek: Ádám Zsófia, Batári Alexandra, Szerencsés Rebeka, Szücs Eszter és Horváth László

"A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el." - Szent Ágoston

2015. október 30-án (az őszi szünetben) a végzős, emelt szintű magyar fakultációs csoport néhány tagja Kelemen Krisztina tanárnő vezetésével ellátogatott az esztergomi Babits Mihály Emlékházba. Érkezésünkkor megdöbbentett bennünket a panoráma, ami a verandáról nyílik a városra. A hely megnyugtató, ihletett szellemisége azonnal a hatása alá vont minket. Mindenkinek ajánljuk ezt a túrát, aki betekintést szeretne nyerni Babits itteni életébe és át akarja érezni, amikor megszűnnek a tér és az idő korlátai.

A gondolatokért felelős: Kabdebó Laura (12.C); Kiss Evelin (12.B) és Siska Bianka (12.C)

2015-11-01

A kilencedik évfolyamosaink első forgatási feladata egy ősfilmeket megidéző egybeállításos kisfilm elkészítése. "A győzelem ára" ugyan hommage-ként nem feltétlenül állja meg a helyét, de a térmélységet meglepő kreativitással aknázták ki a hallgatók ebben a paródiaszerű modern lovagi párbajban!

2015-11-01

Kilencedikeseinknek a beállításfajták megismerése során egy beszélgetőműsort is el kell készíteniük egy előre megadott témáról. Idén a moziban való viselkedés illemszabályairól kellett elgondolkozniuk, a végeredmény pedig a Premier című műsorban látható és hallható.

:: Helyesírási verseny
2015-10-14

2015. október 14-én rendeztük meg gimnáziumi Helyesírási Versenyünket, amelyen idén 66 diákunk képviseltette magát! Bízunk benne, hogy az elkövetkező iskolai vetélkedőinket is hasonló sikerrel tudjuk megrendezni!

:: Saul fia
2015-10-14

2015. október 14-én a 12.c osztályos diákok a Cannes-ban is díjazott Saul fia közönségtalálkozóval egybekötött vetítésén vettek részt a Puskin moziban. A filmet követően a főhőst alakító Röhrig Géza végtelenül őszintén mesélt a forgatás kulisszatitkairól, foglalt állást a holokauszttal, illetve a holokausztfilmek ábrázolásmódjával kapcsolatban.

A programot szervezte: Kiss Tamás tanár úr

"Maradni szégyen, veszni borzalom"

2015. október 13-én a végzős, emelt szintű magyar fakultációs csoport a Petőfi Irodalmi Múzeum "Magyar írók az első világháborúban" című kiállítására látogatott el. A kiállítás berendezése élethű és izgalmas, a tárlatvezetés pedig informatív és szórakoztató volt. Ajánljuk figyelmébe mindenkinek, akik reális képet szeretne kapni a magyar irodalom és az első világháború megrendítő kapcsolatáról.

:: Helyesírási verseny
2015-10-05

Felhívás!

Október 14-én (szerdán) a 7. órában iskolai helyesírási verseny lesz. Aki eléri az 50 %-os eredményt, a hagyományhoz híven automatikusan kap egy 5-öst nyelvtanból. :) A győztes pedig képviseli majd iskolánkat az Implom József helyesírási versenyen.

:: Alkotópályázat 2015.
2015-05-01

Alkotópályázat 2015.

I. helyezett: Ujj Kitti 10.b: 26.
A megrázó alkotás a XXI. századi ember lelki válságának kifejezését a klasszikus novella csattanójával teszi megdöbbentővé.

II. helyezett: Pálfi Rebeka 11.b: Misztérium
A mű képvers - és ezt sajnos nem tudjuk visszaadni: egy nagy, szálló madarat ábrázol (sas, főnix), amelynek tollai a vers sorai -, az elvágyódás misztériumát fogalmazza meg.

III. helyezett: Samu Bence 13.a: Kérdezd, hogy vagyok
A modern költői nyelvezetű, kihagyásokkal és utalásokkal beszélő alkotás nyitottságával és többértelműségével a XX. század második felének újító poétikai hagyományait követi.

Gratulálunk a nyerteseknek!

A szakmai zsűri dícséretben részesíti: Szerencsés Rebeka 9.b, Balogh Roland 10.a, Szikszai Cintia 10.b, Tóth Luca 10.b, Gráner Renáta 11.b és Kulin Andrea 12.e osztályos tanulót.

:: Etika tananyag
2014-08-01

Etika tananyag: etika.zip

2013-03-01
Iskolánk 10. évfolyamos tanulója, Koszta Marcell, az idei, 7. alkalommal megrendezett BIG Ifjúsági és Diák Filmfesztiválon diák kategóriában I. helyezést ért el az "Egy Világ Neked 2012" című alkotásával!

1111 Budapest XI., Egry József utca 3. :: email: :: tel: +36 1 310-2948 :: OM: 102794