ÚJBUDAI SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUM
...ahol jó lenni... :)
Munkaközösségek  Történelem
Vereckei Gyöngyvér

Munkaközösség-vezető (történelem)
A 9.a osztályfőnöke

német nyelv, történelem
Balogh Dávid

történelem, magyar nyelv és irodalom
Dobó Márta

magyar nyelv és irodalom, történelem
Kiss Tamás

média, történelem
Néma-Regős Szilvia

A 11.c osztályfőnöke

földrajz, történelem
Olasz-Szabó Erzsébet

Munkaközösség-vezető (osztályfőnöki)
A 11.a osztályfőnöke

angol nyelv, történelem

A 12. évfolyam történelem fakultációs csoportja Nürnbergben járt, hogy a huszadik századi és középkori német történelemből elmélyítsék tudásukat. A tanulmányi kirándulásról Lapis Péter 12.C osztályos tanuló készített képes beszámolót.

2023-10-16

Október 16-án a 11.B osztály tanulói egy rendhagyó tárlatvezetésen vettek részt a Terror Házában. Vezetőnk lebilincselő előadását Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke egészítette ki gondolataival, családi történeteivel.

Húsvét alkalmából a 10.C és a 11.C osztály fiú szavalókórusa köszöntötte a tanárnőket és a diáklányokat. Rendező: Dobó Márta tanárnő.

A teljes műsor a következő linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=JpDCcAzHWSY

:: Március 15-i műsor
2023-03-16

Idén Dobó Márta tanárnő rendezésében emlékeztünk meg március 15-ről, Petőfi Sándorról és a Nemzeti dalról.

A teljes műsor a következő linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=GlTdxSjvstI

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából iskolánk diákjai rendhagyó tárlatvezetésen vettek részt a Terror Házában. A szakszerű vezetés mellett Zámbori Soma színművész és Puskás Péter énekes osztotta meg családi élményeit és gondolatait. A 12.A osztály Vereckei Gyöngyvér tanárnő, a 11.C és a 12.B diákjai Dobó Márta tanárnő szervezésével és kíséretével voltak részesei a programnak.

2022-11-17

November 17-én a 12. A látogatást tett a Bunkermúzeumban, ahol iskolánk volt diákja, Csecserits Artúr (Erődítés Történelmi Egyesület) tartott nekik foglalkozást. A tanulók betekintést nyertek Budapest ostromának történetébe, illetve a légópincékben töltött mindennapokba. Artúrnak köszönjük a sok érdekességet, a diákoknak a jó kérdéseket!

A 11.c osztály a Vigadóban tett látogatást, ahol az épület történetével és kultúrtörténeti jelentőségével ismerkedtek meg.

2022-03-30

2021-ben volt a soproni népszavazás 100. évfordulója. Ebből az alkalomból hirdetett meg a Soproni Tankerületi Központ egy kreatív történelmi vetélkedőt Civitas Fidelissima néven. A versenyre 71 csapat regisztrált, de két forduló után a döntőbe végül csak 10 csapat jutott be, köztük gimnáziumunk Óvatos duhaj nevű triója.

:: A 22-es csapdája verseny
2022-03-22

Kedves Diákok!

Elindult a 22-es csapdája 3. fordulója: 22escs3.pdf

Beadási határidő: június 7.

Jó munkát!

2022. február 7-től a történelemtanároknál!

Joseph Heller eredeti szavaival a 22-es csapdája:
„Csak egy csapda volt, és ez a 22-es csapdája volt, amely leszögezte, hogy bárki, aki közvetlen és valós helyzetben saját biztonságára gondol, az döntésre képes elme természetes működéséről tesz bizonyságot. Orr őrült, tehát le lehet szerelni. Csak annyit kell tennie, hogy kéri a leszerelését, de ha kéri a leszerelését, akkor nem lehet őrült, és további bevetésekre küldhető. Orr lehet őrült, ha további bevetésekre megy, és lehet egészséges, ha nem megy. Ha egészséges, akkor viszont mennie kell. Ha megy, akkor őrült, és nem kell mennie; de ha nem akar menni, akkor egészséges, és mennie kell.”

2021-03-29

Kocsis Benedek (12.A) is befejezte ősz óta tartó menetelését történelem tantárgyból. Beni az OKTV 3. fordulójában egy 30 oldalas pályamunkát írt Az 1868-as nemzetiségi törvényről, amit a zsűri a megszerezhető pontok 89%-ával honorált.

Iskolánk a járványhelyzetben is mindent megtesz, hogy izgalmas kiegészítő programokkal színesítse a gimnáziumi életet. Október 3-án, szombaton például helytörténeti sétát szerveztünk a Rózsadombra. A résztvevők megismerkedhettek a Rózsadomb török és dualizmus kori, valamint Kádár-korszakbeli életével, új információkkal gazdagodhattak a Mechwart ligetről, a Mansfeld Péter parkról. És persze megtekinthették Gül baba türbéjét is. Külön öröm volt, hogy a gimnázium közösségi szelleméhez illően nemcsak diákok, hanem tanárok, szülők, sőt párok is sétáltak a programon.

A sétát szervezte: Kiss Tamás tanár úr (Dini bácsi)

Megjegyzés: A madarak csiripelték, hogy Dini bácsi már a következő sétát tervezi. :)

GALÉRIA
2020-01-12

A rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából iskolánk lelkes történelemtanárai (Farkas Gábor, Kiss Tamás, Olasz-Szabó Erzsébet, Vereckei Gyöngyvér) Volt egyszer ... egy rendszerváltás címmel versenyt hirdettek. A 14 diák- és egy tanári csapat egy-egy rövid kiselőadás után játékos feladatokkal (pl. kvíz, filmtörténeti érdekességek, zenefelismerés) mérhette össze tudását. A korszak hangulatát segítette felidézni az a sok finom retro sütemény is, melyet a diákok készítettek.

2019-09-20

Hagyományainkhoz híven idén is egy iskolán kívüli programmal emlékeztünk meg névadónk, gróf Széchenyi István születésnapjáról. A gimnázium diákjai a Fiumei úti sírkertben tettek egy nagy sétát, nagyjaink (pl. Batthyány Lajos, Kossuth Lajos, Deák Ferenc) életéről, illetve mauzóleumairól szereztek hasznos információkat, és mindeközben Széchenyi Istvánnal kapcsolatos fejtörőket is meg kellett oldaniuk.

Iskolánk 10.B osztályos tanulóinak egy csoportja látogatást tett az Erődítés Történeti Egyesület Karolina úti múzeumában és megtekintette az egyesület "Budapest ostroma 1944-1945 és légoltalom a II. világháborúban" című kiállítását. A kiállításon iskolánk volt tanulója és az Egyesület egyik alapítója, Csecserits Artúr vezette végig tanulóinkat, akinek előadása rendkívül érdekfeszítő volt, sikerült életközelivé tennie a letűnt történeti kort. Tanulóink rendkívüli érdeklődéssel hallgatták az előadást és nagyon sok ismerettel gazdagabban tértek haza a kiállításról!

Köszönjük az Egyesületnek a látogatás lehetőségét!

2019-03-14

Gimnáziumunk méltóképpen megemlékezett a március 15. hőseiről. A fiatalos és színvonalas előadást Kelemen Krisztina, Vereckei Gyöngyvér és Mohay Erika tanárnő rendezte. A díszletet pedig Kurucz Petra tanárnő biztosította.

Köszönjük minden tanuló és tanárnő áldozatos munkáját! :)

GALÉRIA

Iskolánk 12.B osztályos tanulói a Malenkij Robot Emlékhelyen jártak Dobó tanárnő szervezésében.

2018-11-11

A 12.a osztály a második világháborúnál jár történelemórán, ehhez kapcsolódva tanulmányi kiránduláson jártak Nürnbergben.

2018-10-26

Gimnáziumunk idén először bekapcsolódott a nemzetközi szinten megvalósuló Krókusz Projektbe.

2018-10-23

Zilahy Miklós Géza egyike azoknak az 56-os forradalmároknak, akik a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozták a Széna téri lyukas zászlót. Október 23-án rendhagyó tárlatvezetésén iskolánkat Csay Felicián (12.b) és Dobó Márta tanárnő képviselte.

Iskolánk történelem iránt érdeklődő tanulói Kun Miklós Széchenyi-díjas történész, egyetemi tanár előadásán vehettek részt a Ludovika Campus Szabadegyetemén Dobó Márta tanárnő vezetésével.

2018-04-24

Iskolánk 11.a osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretein belül első világháborús fegyverekkel ismerkedhettek meg a Lajta monitorhajón, az Osztrák-Magyar Monarchia hadihajóján.

:: Estöri országos kreatív történelmi verseny
2018-03-21

Szép sikert ért el a 9.A osztály csapata az Estöri országos kreatív történelmi verseny középdöntőjében. Az erős mezőnyben a 30 továbbjutott csapat között holtversenyben a 16-18. helyen végeztek.

Teljesítményükhöz gratulálunk!

Iskolánk 9.a osztályos csapata továbbjutott az Estöri kreatív történelmi verseny országos középdöntőjébe, így ők képviselhetik iskolánkat az MTA könyvtárának előadótermében tartandó megmérettetésen (február 20-21.). Az induló 140 csapat az elődöntőben egy elméleti és két kreatív feladatot oldott meg, ezek alapján a zsűri 30 csapatot juttatott tovább.

A csapattagoknak - Lukács Eszter, Lévai Ágnes, Szalai Szilvia - szívből gratulálunk, és további sikeres szereplést kívánunk!

Felkészítő tanáruk: Dary Ildikó tanárnő

:: Horváth Mihály középiskolai történelemverseny
2018-01-08

Fábián Daniella, 11.B osztályos tanuló továbbjutott a Horváth Mihály középiskolai történelemverseny második fordulójába. A megmérettetésen 400 fővárosi diák indult, a második körbe azonban csak a legjobb 60 diákot hívták be. Daniella jelenleg a 14. helyen áll. Választott témaköre: Háborúk, hadszervezet, külpolitika a Hunyadiak korában.

Felkészítő tanára: Kiss Tamás tanár úr.

Gratulálunk, és sok sikert kívánunk a következő fordulóhoz!

2017-11-07

Iskolánk két tanára, Farkas Gábor igazgatóhelyettes úr, és Néma-Regős Szilvia tanárnő továbbképzésen vett részt az Országházban. A továbbképzés anyagát a történelem és állampolgári ismeretek témakörben fogják továbbadni tanítványaiknak.

Iskolánk 9.c osztályos tanulói rendhagyó történelemórán vettek részt a Nagytétényi Kastélymúzeumban. Az Erkel-színházban látott Mozart opera korába repített minket a barokk kastély bútorzata, a korabeli ruhák és fegyverek.

:: ESTÖRI-kreatív történelmi verseny
2017-10-07

Iskolánkból 10 csapat nevezett az országos ESTÖRI-kreatív történelmi versenyre, így két történelemtanárunk, Dary Ildikó és Néma-Regős Szilvia tanárnő a versenyre felkészítő szakmai úton vett részt Ausztriában, ahol a versennyel kapcsolatos Esterházy helyszíneket kerestek fel, többek között Fraknó várát és Kismartonban az Esterházy-kastélyt.

Az induló 10 csapatnak sikeres felkészülést és jó szereplést kívánunk!

Az iskola küszöbén állva mit sem teszünk szívesebben, mint kedvenc nyári élményeinkre gondolunk vissza. Idén sem maradhatott el például az idilli régésztábor, melyet az eddigiektől eltérően az Apáczai Csere János Gimnázium diákjaival közösen élvezhettünk Regécen.

:: Horváth Mihály Középiskolai Történelemverseny
2017-03-20

Fábián Daniella a 13., Baranyi Fanni pedig a 15. helyen végzett a Horváth Mihály Középiskolai Történelemversenyen.

A rangos megmérettetés végeredménye 2017. március 18-án, szombaton rajzolódott ki a szóbeli döntő után. A két 10. B osztályos diáklány két írásbeli forduló sikeres megoldásával harcolta ki a döntőbe jutást. Kb. 300 versenyzőt utasítottak maguk mögé, és váltak a Zrínyi család történetének tudósaivá. :)

Nagyon komoly féléves munka áll mögöttük! Ezúton is gratulálunk nekik, és felkészítő tanáruknak, Kiss Tamásnak! :)

:: Horváth Mihály Középiskolai Történelemverseny
2017-02-12

Gimnáziumunk 10.B osztályának két tanulója, Fábián Daniella és Baranyi Fanni bejutott a Horváth Mihály Középiskolai Történelemverseny középdöntőjébe. Ezt a megmérettetést január 25-én rendezték meg a Fazekas Mihály Gimnáziumban: diákjainknak egy Zrínyi Miklós politikai céljairól szóló esszét kellett megírniuk.

A lányok nem is akármilyen eredménnyel teljesítették ezt a feladatot, ugyanis mindketten bejutottak a verseny döntőjébe!!! Fanni az előző fordulóhoz képest két pozíciót javítva a 12., Daniella pedig egy pozíciót javítva a 6. helyről vág neki az utolsó fordulónak. A döntőben a legjobb 15 diák egyetemi tanárok előtt szóban méri össze tudását!

A lányok felkészítő tanára: Kiss Tamás tanár úr.

Gratulálunk, és szurkolunk a további sikerekért! :)

:: Horváth Mihály Középiskolai Történelemverseny
2017-01-09

A gimnázium 10.B osztályának két tanulója, Fábián Daniella és Baranyi Fanni továbbjutott a Horváth Mihály Középiskolai Történelemverseny középdöntőjébe. Nem is akármilyen eredménnyel: Fanni a 14., Daniella pedig a 7. helyről folytathatja a következő fordulót, ahol a 20 legjobb versenyző méretheti meg magát.

Felkészítő tanáruk: Kiss Tamás tanár úr

Gratulálunk, és sok sikert a folytatáshoz!

2016-10-28
Az 1956-os forradalomról az események fontosabb helyszínein emlékeztünk meg.

2016 júliusában, immáron harmadik alkalommal kutatott 21 széchenyis diák a vár romjai alatt leletek után, ki több, ki kevesebb sikerrel. Volt, akinek csaknem egészében sértetlen kőpad vagy a kora újkorból ránk maradt pipa jutott, másoknak egész napi ásás után is csak egy csirkecsont.

De akárhogy is történt, a csodaszép Zempléni-hegységben töltött hat nap valamennyi résztvevőnek örök emlék marad.

A tábort szervezte: Koronczai Nagy Ágnes tanárnő és Kiss Tamás tanár úr

További képek: Fotók

Diákjaink Parlamenti különórán vettek részt, ahol Dr. Hiller István tartott előadást az Országgyűlésről. Szervező Tanárnők: Dary Ildikó és Koronczainé Nagy Ágnes

Köszönjük a lehetőséget!

Nyitott Bíróságok programon vett részt a 12. évfolyam történelem fakultációja és a 13.a osztály. A Budai Központi Kerületi Bíróságon szimulációs játék segített megismerni a bíróságok munkáját.

2015-11-10

Gimnáziumunk idén nem kevesebb, mint 8 csapatot indított el a Szépművészeti Múzeum által meghirdetett, H/Arcképek elnevezésű, levelezős történelem versenyen, amelynek témája ezúttal a görög-perzsa háborúk. Az első fordulóban egy kreatív rajzos feladatot is meg kellett oldaniuk a Koronczainé Nagy Ágnes tanárnő és Kiss Tamás tanár úr vezette kilencedikes és tizedikes diákoknak.

Kedves Diákok!

Iskolánk Történelem Munkaközössége a tanév folyamán városismereti sétákat szervez, amelyeken Budapest nevezetességeit ismerhetitek meg. Az első alkalom 2015. december 12-én, szombaton lesz, amikor Farkas Gábor tanár úr várja az érdeklődőket 10.00 órakor a Budai Várnegyedben a Bécsi kapu téren. Aki részt szeretne venni, a tanár úrnál jelentkezzen. A séta előreláthatólag 13.00 óráig fog tartani, kérjük az érdeklődőket, hogy szendvicseket és innivalót hozzanak magukkal, ezenkívül kérjük, hogy öltözékük az időjárásnak megfelelő és kényelmes legyen.

Mindenkit szeretettel várunk!

Gimnáziumunk vállalkozó kedvű diákjai immáron második alkalommal működhettek közre a regéci vár régészeti feltárásában.

Monostori Máté 12. C osztályos tanuló a 21. helyen végzett történelem tárgyból a középiskolai diákok legrangosabb erőpróbájának számító Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen. Teljesítménye a gimnázium ezredfordulót követő történetének legkimagaslóbb versenyeredménye. Iskolánk joggal lehet büszke Mátéra!

Iskolánk csapata Farkas Lukrécia (12.E), Hargittai Nikolett (13.A), Móra Zsuzsanna (12.E), Borbás Gergő (13.A), Koronczainé Nagy Ágnes tanárnő felkészítésével

146 indulóból az 5. helyezést

érte el a Tolsztoj Társaság által rendezett "Az orosz kultúra aranykora" című országos művelődéstörténeti vetélkedőn.

1111 Budapest XI., Egry József utca 3. :: email: :: tel: +36 1 310-2948 :: OM: 102794