ÚJBUDAI SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUM
...ahol jó lenni... :)
Kémia fakultációs kirándulás :: 2018-10-08

Egy kellemes őszi napon, 2018. október 8-án Bóka Edit tanárnő a Jókai kertbe szervezett kirándulást.

Szeptember végén, amikor a kémia fakultáción a tanárnő felvázolta, hogy a jövő héten ide szervez programot, hirtelen felkaptuk a fejünket erre a hírre. Elgondolkodtunk, vajon mi köze van Jókainak a kémiához? Megtudtuk, annak ellenére, hogy nem volt az írónak természettudományos iskolázottsága, széles érdeklődési köréből az ilyen ismeretek sem maradtak ki. Kevesen tudják, de volt egy 8 cm-es optikájú távcsöve és ennek köszönhetően a mátrai Piszkéstetőn 2003-ban észlelt kisbolygót róla Jókaimórnak keresztelték, de talán még ennél is meglepőbb, hogy a Földön kívül is található egy olyan hely, amit Jókai Mórról neveztek el. Ez a Merkúr É-i féltekéjén található 95 km átmérőjű Jókai – kráter.

Kirándulásunk első állomása az oroszlános kőpad és az Anakreón-szobor volt, utána a Rózsakert csodálatos virágaiban gyönyörködtünk. Továbbsétálva a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület növényekkel befuttatott székházát pillantottuk meg. Itt egy táblán meg is ismerkedhetünk a kertben élő madárfajokkal. Innen megcsodáltuk Budapest látképét, majd a présház és a szőlőlugas megtekintése után a Kőparkban az ásványtani kiállítást néztük meg. Sétánk során a tanárnő magyarázata közben még egy mókus is feltűnt, aki boldogan ugrándozott a tölgyfák ágai között.

Mennyire ismerte Jókai a kémiát, pontosabban a vegytant? A Svábhegyen Jókai kedvenc helyén ülve, a Fekete gyémántok egyes fejezeteiből vett idézetek alapján ennek jártunk utána. Az író regényeiben komoly kémiai ismeretek voltak, amely meglepően helytállóak, csak az akkori anyagnevek tértek el a ma használatostól.

Mindenkinek csak ajánlani tudjuk ezt a szép helyet!

11. osztályos kémia faktosok

1111 Budapest XI., Egry József utca 3. :: email: :: tel: +36 1 310-2948 :: OM: 102794