ÚJBUDAI SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUM
...ahol jó lenni... :)
„A jelnyelv egy nagy segítség!” – Interjú Weisz Fannival :: 2014-12-01

2014. június 13-án, az Egészségnapon látogatott el hozzánk Weisz Fanni, a 21 éves szépségkirálynő, hogy a Vodafone Főállású Angyalaként, országjáró projektjének keretein belül meséljen iskolánk diákjainak, tanárainak a siketségről, a siket gyermekekről és megítélésükről.

Azt olvastam valahol, hogy édesanyád és nagymamád biztatott arra, hogy jelentkezz az első szépségversenyedre. Nem voltak ellenérzéseid a megmérettetéssel kapcsolatban?

Őszinte leszek, először nem nagyon akartam jelentkezni, mert féltem egy picit, aztán anyáék megmutatták a tévében, hogyan néz ki egy ilyen verseny. Nagyon megtetszett a dolog, fellelkesedtem, és mondtam, hogy mégiscsak megpróbálom, jelentkezzünk. Az első szépségversenyemen sem a közönség, sem a zsűri tagjai nem tudták, hogy nem hallok. A korona átadását követően – ami egyébként fantasztikus érzés volt – jött a nagy ijedtség, amikor az újságírók elkezdtek kérdéseket feltenni, és anyukám szaladt oda hozzám a tömegen keresztül, hogy közölje velük: „Elnézést, de a lányom siket és így, ebben a formában nem fog tudni interjút adni.” Az információ aztán robbant a sajtóban, mert érdekesnek találták, hogy siketként vettem részt egy „halló” szépségversenyen.

Hogyan tudtad feldolgozni a hirtelen népszerűséget?

A verseny után nem éreztem a népszerűséget sem tehernek, sem nyomásnak. Egyszerűen voltak céljaim, gondolataim, hogy mit szeretnék csinálni a jövőben, s ezen az úton haladtam tovább.

A Vodafone Főállású Angyalaként dolgozol. Milyen projekteken vettél eddig részt? Miből áll pontosan a munkád?

Az egyik kiemelt célom, hogy meséljek a hallóknak arról, mi történik, ha siket baba születik a családban. Ez azért fontos, mert a siket babák 93%-a születik halló családba és ilyen esetekben a szülők és a családtagok megijednek. Nem tudják, mit kell tenni és félnek, hogy mi lesz a babával, mert nem tudnak kommunikálni. Nem tudnak kommunikálni, mert nem ismerik a jelnyelvet. Ezért döntöttem úgy, hogy Főállású Angyalként járom az országot, iskolákat látogatok – ahogy most a Széchenyi István Gimnáziumban, azaz nálatok is tettem – és elmondom, hogy a jelnyelv egy nagy segítség a hasonló helyzetekben és fontos, hogy megtanulják mind a gyermekek, mind a szülők, mert akkor nem fognak szenvedni az életben. Ezt én már átéltem és a saját tapasztalataimat szeretném továbbadni.

Milyen intézmények, alapítványok állnak a projekted háta mögött?

A 2 éve alapított Csend Hangja klaszterhez csatlakozott a Vodafone Alapítvány és a Hallatlan Alapítvány is. Velük együtt dolgozom, velük kezdtem az országjárást és ezt idén, Főállású Angyalként már teljes munkaidőben tudom végezni.

A Miss Intercontinental cím megszerzése után úgy döntöttél, hogy nem képviselteted magad a világversenyen, helyette a siketek magyarországi világnapján veszel részt. Min szeretnél változtatni magyarországi, illetve világszinten a siketekkel kapcsolatban?

Nagyon fontos változás lenne egy olyan törvény, ami lehetőséget adna a siketeknek a jelnyelvi oktatásra. Enélkül a gyerekek csak ülnek a padban, figyelik a tanárt, de nem fejlődnek, nem tanulnak semmit, mert nem értenek semmit. Amikor én pici voltam – a mostani formában érzem – hogy nem tanultam semmit. Én most fejlődök, most tanulok. Egyszer ezek a siket gyerekek is felnőnek, és hátránnyal indulnak neki az Életnek, mert nem kaptak számukra megfelelő oktatást. Ezért szeretnék minél előbb ezen változtatni, lehetővé tenni a fejlődésüket és elmondani ezt az egész világnak, vagy legalább az országnak.

Hogy érezted magad nálunk?

Jaj, nagyon jól éreztem magam! Nagyon-nagyon elfogadóak voltak a fiatalok, bátrak voltak, jelentkeztek. Szuper volt! Nagyon jó csapat, nagyon klassz suli, klassz társaság!

Az interjút készítette: Tóth Tímea 12.E

1111 Budapest XI., Egry József utca 3. :: email: :: tel: +36 1 310-2948 :: OM: 102794